• Sosyal Medya
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Rulman Nedir Ne İşe Yarar?

Rulman Nedir

Rulman Nedir? kullanıcıların internette sıklıkla aradığı bir soru, bizim ana işimiz olan rulman ile ilgili bilgilere bu yazıda ulaşabileceksiniz.


Rulman Nedir




Rulman Nedir?

    Rulman, birbirine göre farklı yönlerde dönen parçaların bu hareketi yaparken sürtünmeyi minimuma indirmeyi sağlayan, gücü azaltarak, devir yükseltmesine imkan sağlayan bir makine elemanıdır. Rulmanlar yatay veya dikey olarak çalışabilir bunun için radyal veya eksenel rulmanlar olarak tabir edilirler. Temel olarak 4 ana parçadan oluşan rulmanlar, farklı boyutlardaki yataklar ve şaftlar için değişik ölçülerde üretilebilen millerin yataklanmasında kullanılırlar.  Rulman hassas makine elemanı olduğundan, üretimi yüksek teknoloji ve özen gerektirir. Bunun yanında rulmanlardan yüksek performans için doğru rulman seçilmelidir. Dairesel veya eksenel hareketle iş yapan birçok makinede rulmanlar yer alır. Direkt sistemin içinde yer alan bir iç halka ve bir dış halkanın iç içe geçirilmesiyle oluşturulur, bu halkaların birbiri içerisinde rahatça dönebilmesi için arasına yerleştirilmiş bir dizi makara serisi bulunur. Bu makaraların hepsinin aynı boyut ve pürüzsüzlükte hizalı ve düzgün şekilde yerleştirilmesi rulmanın kalitesi ve ömrü açısından ciddi önem taşır. Yüksek Teknolojili Üretim Tesisleri en kaliteli rulmanları rahatlıkla üretebilmektedir. Rulmanları önemli kılan ise, verilmesi gereken hareketin mümkün olan en az sürtünmeyle yani güçten en az ödün verilerek iletimini sağlamaktır.

Rulman Ne işe Yarar?

Rulmanlar, yuvarlanma hareketinin hemen hemen tüm hareketleri kolaylaştırması ve sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olması nedeniyle günümüzde en yaygın kullanılan makine parçalarından biridir . Rulmanların iki temel işlevi vardır: Hareketi iletirler, yani birbirine göre dönen bileşenleri destekler ve yönlendirirler. Kuvvetleri iletirler.

Rulman ve yatak ne işe yarar?

Rulman yatakları, rulmanlarınızı destekler, yağlayıcıda tutarken kirletici maddelerden korur ve ayrıca izleme ekipmanı barındırabilir. Esasen, özelleştirilebilir monte edilmiş rulman çözümleri sunarlar ve birleştirilmiş rulmanın performansını, hizmet ömrünü ve uygun maliyetli bakımını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olurlar.

Araba Rulman Nedir?

Tekerlek yatakları, bir aracın fren, direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin önemli bileşenleridir. Tekerleğin dönmesini sağlayan bileşendir. Rulmanlar, gresle doldurulmuş, su geçirmez, sızdırmaz bir metal halka içinde sıkıca paketlenmiştir. Yuva ya da yatak adı verilen bir göbeğin içinde bulunur ve her tekerlekte bir tane bulunur. Arabalar için rulman çok önemli bir bileşendir. 

Rulman bozulursa ne olur?

Tekerlek rulmanınız arızalanırsa, sürüş sırasında tekerleğin durmasına ve hatta düşmesine neden olabilir . En azından, bir tekerlek düşmeden önce, arızalı bir tekerlek yatağı aracınıza ciddi hasar verebilir/verecektir, bu nedenle bunlara dikkat etmek ve bakımlarını düzenli yapmak çok önemlidir.

Rulman Seçerken Dikkat Edilecekler

    Hareketli millerin sabit gövdelere yataklanması için kullanılan rulmanların, kullanım alanları ve oranları daha çok artmaktadır. Makine tasarımında vazgeçilmez olan bu makine elemanının bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar en modern imalat yöntemleri ile ve yüksek kalitede malzeme kullanılarak üretilebilmektedirler. Birçok rulman arasından, çeşit ve ölçü bakımından en doğru rulmanı seçebilmek optimum makine tasarımı için oldukça önemlidir.

    Rulmanlı yataklarda kataloglarda belirtilen iki türlü yük vardır. Dinamik yük; rulmanın yük altında dönme hareketi yapmasıyla meydana gelen yüktür. Statik yük; rulman eğer yük altında hareketsiz ise veya devir sayısı çok küçükse veya salınım hareketi yapıyorsa yuvarlanma elemanı ile yuvarlanma yüzeyi arasında en çok zorlanan temas noktasındaki kalıcı deformasyon hesap için esas alınır. Rulman Katalogtan; rulman seçimi statik ve dinamik yükler esas alınarak yapılmaktadır. Bundan dolayı bu yüklere uygun rulman seçimi oldukça önemlidir.

    Örneğin; enerji sektöründe rüzgâr tribünleri içerinde kullanılan dev boyutlu rulmanlar, sağlık sektöründe yerini diş hekimlerinin dolgu için kullandıkları küçük boyutlara sahip dolgu makinesi içerisinde minyatür boyutlarda alır.Rulmanın kullanım alanları yani;hayatımızdaki yeri ise çok fazladır. Uçaklarda, metroda, arabalarda, otobüslerde, trenlerde, motorlarda, konveyör hatlarında, dişçilerde, patenlerde, kamyonda, çamaşır makinasında, mikroskoplarda, teleskoplarda, rüzgar santrallerinde, pompalarda, pervanelerde, fanlarda, asansörlerde, vantilatörlerde, tamburlarda ve daha bir çok yerde kullanılmaktadır.
En basit şekliyle rulmanı oluşturan parçalar; dış bilezik, iç bilezik, yuvarlanma elemanı, bilye ve kafesten oluşmaktadır.

Rulman İmalat

Rulman imalatçılarının çoğu ISO’ ya (International Standarts Organiztion) bağlı olarak rulmanlarını üretirler. Burada ki amaç rulmanlarda bir standart oluşturmaktır. Montajı yapılan rulmanın; iç çapı, dış çapı ve genişliği hepsinde standart değerlere sahiptir. Rulmanlardaki önek ve sonekler firmalara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Rulman sonlarına konulan alfabetik semboller ile rulmanın diğer bilgileri belirlenir. (Kapaklarının plastik/çelik; tek/çift kapaklı olduğu; boşluk durumları; konik delikli olup/olmadığı; kafes malzemeleri...)

Rulmanların Ömrünü Belirleyen Faktörler Nelerdir?

    Rulmanların ömrünü bazı etkenler belirler, rulman üreticileri bu ömürleri daha fazla arttırmayı ve daha dayanıklı, yük kapasitesi yüksek, yüksek devirli, gürültüsüz çalışabilen, bakım süresi uzun rulmanlar yapmayı hedeflemektedirler. Rulman ömrünü etkileyen faktörler: rulman kalitesi, malzeme yorgunluğu, yağlanması, çalıştığı sıcaklık, uygun koşulda saklama, montajı gibi faktörlerdir. Rulmanlar için üretici firmalar, geliştirilmiş rulman ömrü için formül belirlemişlerdir. Şu da unutulmamalı ki her rulmanın bir ömrü olduğu ve yukarıda belirtilen şartların durumuna göre de bu ömrün değişkenlik göstereceğidir. Yağlama rulman için çok önemli bir ömür belirleyicisidir, kullanılan yağın film tabakası oluşturması ve yuvarlanma elemanlarının zarar görmesini engellemesi beklenir (kullanılan yağın viskozitesi film tabakası oluşumunda büyük etkendir). Rulmanlara sert darbeler uygulanmamalı, çekiç vs ile vurulmamalıdır. Her iki tarafı kapaklı rulmanların içerisine imalatları esnasında gres basılır ve bu gres ömür boyu yağlamaya uygun greslerdir bu rulmanlar yağlama gerektirmez. Rulman değiştirilirken yanında bulunan diğer rulmanla birlikte değiştirilmelidir çünkü diğer rulmanında yakın zamanda; olası problemden dolayı sorun çıkartması muhtemeldir.

    Yük taşıyan rulmanların yuvarlanma yüzeylerindeki sıcaklık dış bilezikte ölçülen sıcaklığın yaklaşık 20° daha fazlasıdır. Rulmanlar sadece ortamdan veya çalışma esnasındaki kendi sıcaklığından etkilenmez, aynı zamanda takılı olduğu milden gelen sıcaklığı da üzerinde tutar, bunlar göz ardı edilmemelidir. Rulmanın çalışma sıcaklığını ilk başta yuvarlanma elemanlarının dönerken yaptığı sürtünme belirler. Sızdırmazlık elemanına sahip rulmanlarda sürtünme daha fazla olacaktır. Tasarım yapılırken milin ısıl genleşmeden dolayı boyda meydana gelebilecek uzama miktarı da düşünülüp buna göre rulmanın yataklama yapılması gerekli ve yatak içerisinde gezinmesi sağlanmalıdır.

Sonuç

    Rulman genel olarak budur. Ancak teknik olarak bir çok detay ve çeşit mevcuttur. İhtiyacınız olan rulmanı bulmanızda, montaj / bakım / yağlama gibi teknik konularda sorularınız olduğunda size teknik ve mühendislik desteği sağlamaktan memnuniyet duyarız. Aşağıdaki iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilir, fiyat teklifi alabilir, ürün kataloglarımızı inceleyebilirsiniz. Siverek Rulman sektördeki uzun tecrübesiyle her konuda yanınızda.

Teklif Al
Hemen Satın Al